Vanliga frågor & svar om asbest
Misstänker du att du har asbest i din bostad eller vill du bara veta mer om vad det är? Här har vi samlat vanliga frågor och svar på saker som kan vara bra att veta om asbest.
Vad är asbest?
Asbest är ett samlingsnamn av flera mineraler som naturligt förekommer i naturen och består av tunna, långa fibrer. Totalt finns det sex olika typer och den valigast förekommande är krysotil, även kallad vit asbest. Asbest är både ett isolerande och värmebeständigt ämne och därför var det vanligt att tidigare använda asbest som ett isolerande material i bland annat väggar och tak inom byggbranschen.
Vilken färg har asbest?
Asbest förekommer i flera olika varianter och färger. Vit asbest är den allra vanligaste men det finns även både brun och blå asbest.
Hur ser asbest ut?
Asbest kan vara svårt att se med ögonen och ofta måste du använda ett mikroskop för att säkerställa att det är asbestfibrer. Generellt sett förekommer asbest som tunna, lätta och trådliknande fibrer som virvlar runt i luften tillsammans med dammet som uppstår när man river i gammalt material. Färgen på asbest kan variera men vanligtvis syns det som vitt, blågrått eller grönt. I fasta material såsom cementplattor eller betong är asbest inte synligt förrän materialet bryts sönder.
Hur ser asbest lim ut?
Lim som innehåller asbest användes ofta förr som golvlim för att fästa vinylplattor, linoleum eller mattor och är ofta brunt eller svart till färgen. Vanligtvis har asbestlim en kladdig eller gummiliknande konsistens som kan jämföras med tjära, men om det har åldrats eller torkat kan det även ha en hårdare konsistens.
Hur farligt är asbest?
Asbest är ett skadligt ämne och kan orsaka permanenta skador på lungorna om man utsätter sig för asbestfibrer i större utsträckning. I fast form är ämnet inte farligt, men vid rivning när fibrerna börjar spridas i luften uppkommer risker. Inandning av damm som innehåller asbest kan leda till allvarliga lungsjukdomar som asbestos eller cancer.
Hur snabbt blir man sjuk av asbest?
Sjukdomar som uppkommer av att du har andats in asbest uppkommer vanligtvis först cirka 20-40 år efter exponering.
Hur mycket asbest är farligt?
Det går inte att säga exakt hur mycket asbest som är farligt, men även mindre halter kan vara farligt för hälsan. Asbest som ämne är farligt först när fibrerna frigörs i luften och du andas in dem. Beroende på hur lång tid du exponeras för asbest, fibrernas storlek och mängden du andas in, kan asbest vara farligare för vissa än andra.
Det finns ingen säker nivå av asbestexponering – även mycket små mängder asbest kan vara farliga för hälsan. Asbest är farligt när dess fibrer frigörs i luften och inandas. När fibrerna når lungorna kan de fastna där och orsaka skador över tid, vilket leder till allvarliga sjukdomar.
Var finns asbest?
Asbest har använts för flera syften och kan därför finnas på många olika ställen i en bostad. Asbest är vanligt förekommande i bland annat kakelfix och fog, fönsterkitt, fönsterbänkar, mattlim, eternitplattor, rörisolering, värmepannor samt cementskivor på tak, väggar och fasad.
Är du osäker på om du har asbest i din bostad? Kontakta oss för asbestanalys!
Är det farligt att bo i ett hus med asbest?
Asbest utgör ingen fara så länge det är i ett fast material och inte finns i luften, till exempel som i kakelfix bakom en kakelplatta. Om du däremot börjar riva delar och arbeta där asbestfibrer förekommer i luften är det farligt och kan utgöra hälsorisker.
I vilka hus finns asbest?
Asbest är vanligt förekommande i hus och lägenheter byggda före 1980. Om din bostad är byggd mellan 1920 och 1970-talet finns det risk att det innehåller asbest.
Hur länge finns asbest kvar i luften?
Asbestfibrer som frigörs kan finnas kvar och cirkulera runt i luften i flera timmar eller dagar efter att de rivits loss beroende på storlek på fibrerna och ventilationen.
När började man använda asbest?
Asbest har använts under lång tid men började användas industriellt redan under 1800-talet. Under 1900-talet ökade användningen av asbest och mellan 1920 och 1970-talet användes asbest som allra mest som ett isolerande material.
När förbjöds asbest?
Den farligaste sorten av asbest som främst förekom i sprutisolering förbjöds att användas redan 1976. År 1982 förbjöds användning av asbest på grund av dess allvarliga hälsorisker.
Hur sanerar man asbest?
Asbestsanering utförs med hjälp av speciella dammsugare och luftrenare som fångar upp de tunna fibrerna i luften. Innan saneringen påbörjas görs en asbestanalys för att säkerställa att det faktiskt är asbest och för att mäta mängden i lokalen. Sedan görs även en bedömning och planering över hur asbestsaneringen ska utföras för allas säkerhet innan arbetet påbörjas.
Får man ta bort asbest själv?
Du som bor i villa får sanera asbest i din bostad själv om du kan säkerställa att du inte utsätter grannar eller närliggande fastigheter för fara. Om du bor i lägenhet får du inte riva eller sanera asbest själv, eftersom du då riskerar att utsätta grannar i trapphuset eller entrén för fara och exponering för asbest.
Kontakta alltid ett certifierat saneringsföretag för att säkerställa en säker asbestsanering av sin bostad eller annan fastighet.
Är det asbest i eternit?
Ja, eternit är en blandning av asbest och cement som var vanlig att använda förr i cementskivor på exempelvis tak och husfasader.
Hur mycket asbest innehåller eternit?
Eternitplattor är cementskivor som förr användes som fasadplattor och består av en blandning av 90% vatten och 10% asbest. Asbest användes i eternitplattor för att stärka plattorna och göra materialet isolerande, hållbart och brandbeständigt.
Misstänker du att det finns asbest i din bostad eller i en lokal? Vi är experter på hantering av asbest och hjälper dig kontrollera och bli av med asbest. Kontakta oss för professionell asbestanalys och asbestsanering i Göteborg!
Vill du få en offert?
Asbest är skadligt för din hälsa och måste saneras av kvalificerad personal. Vi har lång erfarenhet av branschen och utför vårt arbete på ett säkert sätt.
Kontakta oss redan idag för att boka ett möte med våra erfarna medarbetare och få en första offert skickad till dig!